Параграф22 Daily

§22 Новини

След решение на Върховния съд, Израел изгони директора на Human Rights Watch

Human Rights Watch ще продължи да документира злоупотреби, въпреки експулсирането от израелското правителство на израелския и палестинския директор. Изгонването отразява засиленото посегателство на властите върху правата на човека. Директорът Омар Шакир ще напусне тази вечер, след като Върховният съд на Израел потвърди заповедта за депортиране на правителството, съобщава организацията. "Израел днес се присъединява към страни като Венецуела, Иран и Египет, но и той няма да успее да скрие своите нарушения на човешките права", заяви Кенет Рот, изпълнителен директор на Human Rights Watch, който ще придружава Шакир, докато напуска Израел. "Това решение показва защо международната общност трябва да рестартира своя подход към влошаващите се показатели за правата на човека в Израел. Правителство, което експулсира водещ следовател за правата на човека, вероятно няма да спре системното си потисничество на палестинците под окупация без много по-голям международен натиск."

През май 2018 г. Израел отне работната виза на Шакир, гражданин на САЩ, на основанието, че застъпничеството му нарушава закон от 2017 г., който забранява влизането на хора, които се застъпват за бойкот на Израел или неговите населени места на окупирания Западен бряг.

Нито Human Rights Watch, нито Шакир като неин представител никога не са призовавали за бойкот на Израел. Организацията призовава предприятия да спрат работа в незаконни селища като част от глобалното си задължение да избягват съучастие в злоупотреби с човешки права - точно както призовава бизнеса да спазва това задължение в много други страни. Окръжен съд през април, а след това и Върховният съд на Израел, установява, че тази позиция представлява основание за депортиране при задълбочено четене на закон от 2017 г.

Това е първият път, когато правителството използва закона от 2017 г., за да се опита да депортира някой, който е законно в Израел и за първи път нареди на служител на Human Rights Watch да напусне 30-годишната работа на организацията в страната. "Днес Израел депортира Шакир, защото Human Rights Watch призовава бизнеса да избягва незаконни селища. Кой е следващият - някой, който призовава Международния наказателен съд да разгледа възможните престъпления в Израел и Палестина или правилно нарича Западния бряг "окупиран", а не "оспорван", коментира Рот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във