Параграф22 Daily

§22 Новини

След решението на ВАС: Кога ще видим данни как КПКОНПИ харчи парите на данъкоплатците?

Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и бивш главен прокурор Сотир Цацаров ще трябва да даде отговори как поверената му институция харчи парите на данъкоплатците или да мотивира отказа си да предостави тази информация. Административният съд в София отмени мълчаливия отказ на Цацаров да даде данни на в."Сега" за бонусите, раздадени на служителите на КПКОНПИ, както и на членовете на комисията за 2018 и 2019 г.

В края на миналата година бе потърсена информация от комисията и за съдебно-деловодните разноски, които КПКОНПИ е била осъдена да плати по делата, които е загубила. Тъй като исковете на комисията за конфискация са за големи суми, когато не издържат в съда, за сметка на данъкоплатците остават солени такси и разноски. Поискана бе и информация и за обезщетенията по Закона за отговорността на държавата, които комисията е осъдена да плати заради незаконните си действия. Бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев веднъж отказа тази информация, но след двугодишна съдебна сага комисията беше принудена да я предостави. Тъй като след съдебните решения КПКОНПИ предостави информация за стар период, вече поискаха и актуалните данни, както и информация за бонусите и разноските.

КПКОНПИ първоначално отговори, че тъй като търсената информация е много, си удължава с 10 дни 14-дневния законов срок за отговор. Но след като и новият срок изтече, отговори не дойдоха. И казусът постъпи в съда.

Пред магистратите юрисконсултът на комисията твърди, че търсената информация е публична и е публикувана, поради което не подлежи на предоставяне на по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Съдия Калина Пецова обаче напомня в решението си, че съдебната практика е абсолютно единодушна, че формирането на мълчалив отказ по заявление по ЗДОИ е недопустимо и винаги е основание за отмяната му и връщане за произнасяне. "Мотиви в тази насока са излагани многократно и като цяло се свеждат до това, че мълчанието по ЗДОИ е недопустимо. Органът дължи произнасяне, като при преценка, че не следва да предостави информацията, следва да се мотивира", обяснява съдията. И връща преписката на Цацаров.

Ако КПКОНПИ не спазва това изискване на Закона за достъп до обществена информация, как ли спазва законовите изисквания, когато използва репресивния си правомощия, коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма достъп до информация, който води делото срещу мълчаливия отказа на комисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във