Параграф22 Daily

§22 Новини

След седем часа заседание двама от обвинените в шпионаж остават в ареста

Софийският военно-апелативен съд остави за постоянно в ареста обвинения в шпионаж полковник Петър Петров, заместник - началник на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната.  

Вторинстанционният съд потвърди постоянното задържане и на началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров.  Решението е окончателно, обясни военният прокурор Елин Алексов. „Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група. И като офицер изобщо не се гордея, че друг офицери са си предали държавата“.

Съдебното заседание продължи повече от три часа заради нови доказателства, внесени от прокуратурата.

Нови четири тома доказателства, сред които и преразказ на разговори от килиите на задържаните за шпионската афера,  представи прокуратурата преди началото на съдебните заседания по жалбите на петима от тях срещу наложения им от Софиийския военно-окръжен съд постоянен арест.

Прокурорът по делото Стоян Лазаров заяви: "Новите доказателства само подкрепиха обоснованото предположение и опасността да се укрие обвиняемият, допълват доказателствата от преди това за шпионската му дейност. Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място".

"По това дело не е изяснен предметът на престъплението "шпионство". В Закона за защита на класифицираната информация изрично е посочено критериите и видовете класифицирана информация. И към настоящия момент не е ясно тази, която от прокуратурата се претендира, че е събирана от нашия подзащитен, какво представлява", опонира защитата на Петров.

Адвокатът на Любомир Медаров - Васил Василев заяви:

„За моя подзащитен г-н Медаров аз съм спокоен и към настоящия момент аз не знам за каква държавна тайна той е в ареста. Спокоен съм за нататък, рано или късно нещата ще излязат на яве, но е недопустимо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение.“ 

Предстои съдебният състав да се  произнесе по жалбите срещу задържането им под стража и на останалите трима обвиняеми в шпионаж в полза на Русия.

Първото заседание започна преди 10:00 ч. днес. Малко преди 12:00 ч. съдебният състав се оттегли да мисли върху определението именно заради новите доказателства, които са два тома явни и два тома секретни. Това наложи забавянето на съдебните заседания, тъй като адвокатите трябваше да се запознаят с тях.

Заради класифицираната информация, която се съдържа по делото, мерките за неотклонение се гледат при закрити врати, а журналистите се допускат в съдебната зала само, за да чуят определението на военните съдии.

Според неофициална информация част от доказателствата са свързани със записи, които показват как обвиняемите се договарят какво да говорят пред съда, а другите са свързани с класифицирани документи, които са част от разследваната шпионска афера.

По-късно от другите е пристигнало искането за по-лека мярка и на т.нар. резидент Илия Илиев, който е бивш шеф във военното разузнаване. Все още не е  ясно дали и неговата мярка ще се гледа днес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във