Параграф22 Daily

§22 Новини

След скандал шефката на ОС-Велико Търново стана зам.-председател на апелативния съд

Председателят на Окръжен съд-Велико Търново Мая Маркова беше избрана за зам.-шеф на апелативния съд в града и ръководител на Наказателното отделение. Това предложение на шефа на ВТАС Янко Янев предизвика бурен скандал на днешното заседание на Висшия съдебен съвет.

Преди да се пристъпи към гласуване, Юлия Ковачева попита дали този пост е предлаган на някой от съдиите от АС-Велико Търново, още повече, че Маркова е избрана за шеф на окръжния съд за втори мандат през март 2015 г.

Галя Георгиева обясни, че кандидатурата ѝ е съгласувана със съдиите, за което я е уверил шефът на апелативния съд Янко Янев. Тя добави, че в наказателното отделение има четирима съдии, двама от тях са наказани, а трети бил пенсиониран.

Магдалена Лазарова посочи, че председателят на апелативния съд срещал трудности да си намери заместник и призова да се подкрепи предложението, защото ВСС дълго време го държи без екип.

Ние и Софийския апелативен съд го държим толкова време без председател, подхвърли Калин Калпакчиев.

Соня Найденова също видя проблем в това предложение. По думите ѝ Мая Маркова е избрана с почти пълно единодушие за председател на окръжния съд, тя е представила концепция, ангажирала се е да я изпълни в следващите 5 години, а няма и година след избора, мигрира във ВТАС, където със сигурност има и други съдии, които биха могли да заемат поста.

Главният прокурор Сотир Цацаров реагира гневно на думите ѝ. Той защити професионалните качества на Мая Маркова: "Ако имаше повече хора като нея в съдебната система, нямаше да сме там, където сме." Той се възмути от думата мигриране, използвана от Найденова. "Да се говори за мигриране е обидно. Вие може да мигрирате, г-жо Найденова. Аз мога да мигрирам. Не се упражнявайте върху името на съдия Мая Маркова. Тя не мигрира, Вие мигрирайте,  г-н Калпакчиев. Мигриране е да станеш съдия от районен в апелативен съд", обърна се Цацаров към Калин Калпакчиев. А Калпакчиев отвърна: "Или от окръжен съдия да станеш главен прокурор".

Юлия Ковачева се намеси с уточнението, че трябва да се изясни защо няма кандидат от апелативния съд и че това е темата на разговора, защото ВСС е избрал за председател на ВТАС човек, който не е от този съд и всички знаят по какви причини.

Цацаров ядосан ѝ отвърна: "Ровихте в чаршафите." При избора на Янко Янев през май м.г. стана ясно, че е имало проверка за конфликт на интереси срещу него във връзка с жената, с която живее на семейни начала. Тя била назначена за административен секретар на РС-Дряново, докато Янков бил председател.

Магдалена Лазарова се намеси с думите, че на заседание на Комисията по предложения и атестиране е станало ясно, че никой от апелативните съдии не искал да заеме поста заместник-председател. А Соня Найденова пък обясни, че в изказването си е поставила принципен въпрос и че в нито един момент не е поставяла под каквото и да е съмнение професионалните качества на Мая Маркова.

Главният прокурор призова за прекратяване на дебата, а Галя Георгиева – да се ограничат изказванията на членовете до две на човек по една точка, защото Соня Найденова вече четири пъти взимала думата.

"Докато има заявки за изказвания, но може да прекратим дебата. Това е изключително недемократично. Прекратяване на дискусията се иска, когато една част от състава на ВСС не е съгласен със становището на други колеги. Спомням си едно изключително пламенно изказване на г-жа Галя Георгиева, че е обида към състава на съда, ако заместник-председателят не е избран измежду състава на съдия съд. Така че аз няма да го коментирам повече", заяви от своя страна Галина Карагьозова без да уточни за кой случай говори.

Мая Маркова все пак бе избрана за зам.-шеф на ВТАС с 16 гласа "за", 1 "против" и четирима "въздържали се". Против бе Галя Карагьозова, а Соня Найденова, Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев и Камен Иванов се въздържаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във