Параграф22 Daily

§22 Новини

Следовател: Магистрати държат в зависимост политици

Следователят Бойко Атанасов твърди, че в Столичното следствие има наказателни бригади за политически поръчки. През изминалата седмица той обвини прокуратурата, че действа като „шпиц команда”, така че да държат в подчинение със заведени уж срещу неизвестен извършител дела министри и депутати. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на част от твърденията на Атанасов."Твърдя, че разследвания на дела, които са свързани с престъпления по високите етажи на властта, се извършват от органи, които са различни от законовите. Делата трябва да се разпределят в органи на съдебната власт. В момента обаче те се разпределят в сектори – такива органи не съществуват”, обясни в „Здравей, България” Бойко Атанасов.

Той заяви, че има група прокурори, които притискат политици и те са пряко подчинени на главния прокурор. "Самият аз съм бил част от такава шпиц команда. Делата, които се водят до момента срещу представители на държавното управление – те са срещу неизвестен извършител. Нито едно от тях не се води срещу конкретно лице. Едно от тях е делото за Авиоотряда, което бе срещу Бойко Борисов”, каза още Атанасов.

"Работих по дело срещу депутата от предишното Народно събрание Емил Иванов. Два пъти предложих да бъде повдигнато обвинение и да му се отнеме имунитета. Вместо това, аз бях отстранен, а същият този депутат стана областен управител”, даде пример следователят.   

На въпрос защо чак сега проговаря, Бойко Атанасов заяви, че той не е спирал да говори от 2004 г. насам, но до момента прокуратурата не е разследвала себе си. Той отрече да е участвал в преговори за постове срещу определени гаранции, въпреки че такива са му предлагани.

"Обръщам се към всички колеги да разчупят оковите, защото е крайно време. Ако продължават по този начин да се страхуват, системата няма да се промени", заяви следователят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във