Параграф22 Daily

§22 Новини

Следователите предизвикват Кирил Петков и министри на шахмат

Камарата на следователите в България е отправила покана до премиера Кирил Петков за провеждане на благотворителна приятелска среща по шахмат между отбори на Националната следствена служба (НСлС) и на Министерския съвет. По време на коледните и новогодишни празници Кирил Петков загуби демонстративна игра по шахмат от 10-годишния Данаил Попзафиров и от камарата на следователите обясняват, че това е провокирало и тяхната покана.

Предложението им е отборите да са от по осем души, като във всеки да участват по две деца, а останалите шестима състезатели да са следователи от НСлС и съответно министри от кабинета на Петков, пише Лекс. От камарата предлагат да се проведат две срещи на разменено гостуване, като първата е в сградата на НСлС, а реваншът – в Министерския съвет. Те предлагат и съдия на двубоите да е д-р Венета Петкова, която е международен съдия по шахмат и треньор на Данаил Попзафиров.

„При положителен отговор от страна на министър-председателя на отправената покана, Камарата на следователите е готова преди шахматните срещи да организира благотворителна кампания, като събраните от нея средства ще бъдат предоставени на фондация „Емил Шарков“ в помощ на децата на загиналите служители на МВР“, обявиха от камарата.

Следователите припомнят, че в последните години са участвали в подобни демонстративни игри, като през 2016 г. беше организирана среща с фондация „Веселин Топалов“ в сградата на Висшия съдебен съвет. Там те участваха в едновременна игра на 12 дъски с бившия световен шампион Веселин Топалов, в която се включиха две млади български шахматистки, боксьорът Кубрат Пулев и бившият футболист Христо Йовов. Година по-късно в същия формат беше организирана игра с бившия световен шампион Анатолий Карпов от Русия.

От камарата посочват, че подобна инициатива би била добър знак, че властите в България могат да имат добро взаимодействие и да работят съвместно в полза на обществения интерес.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във