Параграф22 Daily

§22 Новини

Следственият комитет на Русия обвини „инсайдърите“ за срива на рублата

Шефът на руския Следствен комитет Александър Бастрикин предполага, че за срива на руската национална валута са виновни на първо място „инсайдърите“, предава RNS. „Толкова дълбока девалвация на рублата не може да бъде предизвикана само от фундаменталните фактори, действащи в икономиката на страната, но и от силния спекулативен натиск върху националната валута. При това някои достатъчно големи участници на валутния пазар са градили своите спекулативни стратегии върху използваните финансови инструменти по такъв начин, сякаш предварително им е била известна в подробности бъдещата динамика в курсовите колебания на рублата".

Освен това Бастрикин смята, "че без използване на съответната инсайдърска информация, спекулантите едва ли биха извършили подобни спекулативни сделки, свързани с поемането на твърде големи рискове и едва ли биха използвали за това цялата им достъпна ликвидност“.

Своето изявление следовател №1 на Русия е направил днес на Кръглата маса „Актуални проблеми на наказателното право и правоприменителната практика в страните от СНГ" в Москва.

Бастрикин се е оплакал още и от това, че вече три години в руския Наказателен кодекс има членове срещу бизнеса с вътрешна информация, но досега по тези членове са били възбудени само три наказателни дела. Според него това е свързано не само с обективните трудности и липсата на съответен опит в правоохранителните органи, а най-вече заради това, че тези текстове в Наказателния кодекс са практически неприложими на практика.

В Русия отдавна е известно, че следовател №1 на страната е крайно недоволен от руските закони срещу валутните спекулации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във