Параграф22 Daily

§22 Новини

Следствието е категорично, че атентатът срещу Гешев не е инсценировка

Заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров обяви днес, че атентатът срещу Иван Гешев не е инсценировка. В  публичното пространство се разпространяват хипотези и конспирации, които объркват обществеността, заяви още той. Становището му е подкрепено от първоначалните заключения на българските експерти, както и на израелски специалист по борбата и противодействието на тероризма, който не е участвал в огледа, но се е запозвал визуално със случая.

"Най-общо становището е, че имаме работа с много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо физическо ликвидиране на определено лице или лица. Взрив на място, подходящо да нанесе поражения върху преминаващи МПС с огромна поразяваща сила. Ако попадението е било на точното място и върху МПС с недостатъчна защита, вероятно жертвите щяха да са не една и две", заяви Тодоров.

Израел и други партньорски служби са предложили помощ в разследването на атентата и българските разследващи органи са готови да се възползват от тази помощ при нужда.

Тодоров отхвърли твърденията, че кратерът в резултат на бил твърде плитък. "Кратер може да има, когато има насочен взрив надолу. Когато има насочен взрив, целящ да порази преминаващи превозни средства, поразяващата сила ще е насочена настрани, а не надолу", обясни той.

Заместник-директорът на следствието коментира, че очаква разследването да отнеме много време. Тепърва се очакват резултатите от назначените експертизи. Предварителното становище е, че поразяващата вълна е била много силна, а скоростта, с която са били изстреляни сачмите, е била с десет пъти по-висока от скоростта, с която стреля автоматично оръжие.

"Няма нито една готова експертиза към момента. Тя не може да бъде изготвена в рамките на часове или няколко дни. Процесът на разследване ще е дълъг, не очаквайте за три месеца разследването да приключи, то ще е изключително сложно", каза Ясен Тодоров

Той заяви, че се работи по абсолютно всички версии - "кои са физическите извършители и кои са лицата евентуални посредници, поръчители, помагачи, които евентуално са дали някаква информация за маршрута и движението на главния прокурор и т.н."

Към момента МВР не ни е предало информация за лице, за което има съмнения за съпричастност към инцидента, поясни още заместник-директорът на НСлС.

Вероятността да се направи следствен експеримент не е малка, експертите ще кажат дали се налага. Тодоров посочи, че според предварителното становище на експертите ударната вълна от взрива е била много силна.

Тодоров коментира още, че случаят се употребява политически от хора, които целят дивиденти единствено за себе си, както и че за голямо съжаление е установил, че явно моралът на нашето общество е доста занижен.

"Предлагам на тези радетели за съдебна реформа, които се оказаха и големи специалисти по взривове, ако се стигне дотам да правим следствен експеримент, да се включат в него като се качат на един автомобил и преминат с него в момента, в който възпроизвеждаме взрива, който се е случил", заяви Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във