Параграф22 Weekly

§22 Новини

Следствието се оплете за атентата

Българското следствие се оплете като пиле в кълчища по въпроса това дали човекът, извършил атентата в Сарафово е камикадзе, или не е. В неделя пред БНТ един от следователите, които разплитат бомбения атентат в Бургас - Георги Илиев заяви:nbsp; В случая е доказано, че става въпрос за камикадзе - човек, който е решил да се откаже от живота си, за да причини смърт на много хора на наша територия, на чужди граждани е решил да причини смъртта.


По думите му международната практика показва, че такива атентати се разследват при тежки условия и в много случаи разследването продължава две, три, даже до пет години...Днес пред друга медия същият Илиев отрече да е твърдял категорично, че става дума за атентатор-самоубиец, а че имало два варианта - или е камикадзе или не е такъв. Нещо, което е очевидно и без специално да се обяснява. nbsp;Сега предстои да се разпитат някои от ранените пътници от автобуса, които не са били в състояние да дадат показания заради здравословното си състояние. Освен тях ще бъдат разпитани повторно и свидетели, които вече са дали показания, но в момент на шок и сега трябва отново да бъдат питани за всичко, което си спомнят около кошмарния взрив.


Новите разпити трябва да потвърдят и дали е имало конфликт между някои от израелските туристи и предполагаемия атентатор непосредствено преди експлозията. В същото време в коментар за ДПА германският журналист и експерт по Балканите Франк Щир заяви, че три седмици след атентата в Бургас все още всичко е в сферата на слуховете, отговори на въпросите няма и всичко тъне в мъгла. Общо взето такова е впечатлението и на други медии, сред които в. Ню Йорк Таймс, който дори прогнозира влошаване на между държавните отношение между България и Израел заради мудните действие на българските разследващи. На фона на тази песимистична картина единствен оптимист е президентът Росен Плевнелиев. Той обеща до седмици да има резултати от разследването.


Дано да се окаже прав, макар че по-близо до истината може да се окаже следователят, който предвиди разследването да се точи с години.


С нови оперативни данни за атентата в Бургас разполагали разследващите, но те щели да бъдат оповестени утре, каза пред журналисти вицепремиерът Цветан Цветанов и обеща новите данни бъдат оповестени утре. Вътрешният министър заяви, че предстои изграждането на местна комисия за борба с трафика на хора в Благоевград


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във