Параграф22 Daily

Без страх

Следващият министър Горанов ли е?*

Георги Зяпков, директор на "Кредитна дирекция" във фалираната КТБ

Няколко дни преди коледните празници, Софийски градски съд окончателно взе решение, с които две фирми - „Ардастрой“ ЕООД и „Аполо инженеринг“ ООД - кредитори на КТБ ще вземат 12 милиона лева, ощетявайки Фонда за гарантиране на влоговете и всички останали кредитори на банката. Всичко това - на база фалшифицирани договори за особен залог, признати за действителни от синдиците на банката и даващи основание тези две фирми да бъдат признати за привилегировани кредитори на масата на несъстоятелността.

Можеше ли да не се стига до това решение на СГС? Категорично – ДА! Стига обаче прокуратурата да си беше свършила работата и да се беше задействала по десетките сигнали през последните 2 години от бивши администратори на КТБ, за които подробни сме ви информирали в предишни наши публикации.

Горанов също е уведомен и знае, че с тези 12 милиона лева директно се ощетява Фонда за гарантиране на влоговете, който е най-големия кредитор на КТБ и който към момента дължи над 1 милиард лева към две чуждестранни банки. Още повече, че този заем е гарантиран от държавата.

Ощетяването на Фонда директно влияе върху сигурността на банковата система в България. Докато Фондът се понапълни от годишните вноски на банките, всички - и най-вече Горанов - се кръстят да не се повтори ситуацията от лятото на 2014 година. Към момента средствата във Фонда са по-малко от задълженията му към двете банки по изтегления заем.

Когато тези две фирми са приети и признати от синдиците на КТБ АД за обезпечени кредитори, начело на Фонда за гарантиране на влоговете седеше именно Радослав Миленков, който - явно в знак на благодарност за добре упражнен „контрол“ и охрана на интересите на Фонда, както и за проявен професионализъм - беше назначен като подуправител на БНБ, отговарящ за Управление „Банков надзор“.

На негово място във Фонда бе "инсталиран" един адвокат, който не отговаряше на условията за длъжността, но затова пък беше юридически съветник тъкмо на синдиците на КТБ АД. Ако не беше жалко, щеше да е смешно!

Отново припомняме какво заяви министър Горанов пред „Капитал“ на 11 ноември 2016 г. по повод КТБ: „Ако има твърдения и факти, които да поставят под съмнение действията на синдика, ще се радвам да се запозная с тях, за да мога да сезирам управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете.“

Въпреки този първоначален „ентусиазъм“ на Горанов, в писмо от 28 януари 2019 г. той пише до бившите администратори на КТБ, че „внимателно“ се е запознал с информацията по повод подготвяните тогава действия за умишленото ощетяване на Фонда, но нямал правомощия да се меси….!?

В отговор, бившите администратори на КТБ му пратиха три цитата от конкретен закон, в който изрично пише, че финансовият министър получава ежемесечно доклади именно от Фонда и от синдиците. Ако си ги подрежда в папка, без да вземе решения или да осъществи контрол по тях – може да се допусне, че има вероятност да последва съдбата на Нено Димов относно водната криза в Перник …

Ние пазим това писмо на Горанов и ще го дадем на Гешев, стига той все пак някога да го поиска от нас. Всъщност, готвим нов сигнал до главния прокурор, в който поименно и конкретно ще обясним всичко и за тази сметка за разпределение, и за изготвянето на този финален списък с кредитори, довел до умишленото увреждане на масата на несъстоятелността и до фрапиращо пререждане на кредитори (сред които и самият Фонд):

- кой как е действал и бездействал,

- кой какво е бил длъжен и не е направил,

- кой какво и признал за налично, пък то липсва категорично…

Ще приложим всички наши писма и сигнали до всички ресорни на кредитори или по компетентност институции, разбира се.

Всъщност, прокуратурата е основният виновник за досега прикритото престъпление, защото можеше да предотврати тази поредна кражба и да не се стига до решението на СГС. Формално то е правилно, но не води до справедлив резултат поради бездействието на административните органи и във фазата на производството по несъстоятелност, пред синдиците, контролирани от Фонда.

Дяволът е в детайлите и най-важни са текстовете с малки букви, затова именно тях ще предоставим на главния прокурор.

__________________

* Текстът е публикуван във Фейсбук профила на автора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във