Параграф22 Daily

§22 Новини

Следващите ще купуват нов изтребител, според военния министър

Решението за закупуването на нов изтребител за бойната авиацията на страната ще бъде оставено на следващото правителство, съобщи военният министър Ангел Найденов. "Едва ли има правителство - може би има, но нашето не е сред тях, което да взема решения в края на своя мандат, които да обвързват не просто следващото, а най-малко още две правителства в рамките на 4-годишен мандат. Това е отговорност, която мисля, че ние не бива да стоварваме на следващо правителство. То трябва да направи своя избор", каза пред журналисти Найденов.


Кабинетът трябваше да избира между това дали да модернизира авиониката на старите съветски МиГ-29 или да закупи изцяло нов тип изтребител и дали той да бъде нов или вече употребяван.


Ангел Найденов разясни, че само за подмяна на авиониката, с оглед освобождаването на необходим честотен диапазон са необходими средства в размер на около 320 млн. лева.


"Отделно от това като прибавим пари необходими за ремонт, поддръжка, за удължаване на жизнения цикъл, разбирате, че става дума за средства, които до края на експлоатация на изтребителите надхвърлят над 1 млрд. лева. Толкова е и стойността на проекта за придобиване на нов тип боен самолет и това е всъщност втората опция, която е предмет на преценка и на избор", разясни Найденов.


Той допълни, че правителството можело да разгледа и да вземе решение за стартиране на проекта за придобиване на нов военен самолет, дори само заради факта, че това означава минимум 20 години по-дълъг период на експлоатация на тези самолети в сравнение с изтребителите, с които сега разполагаме. Необходимостта армията да се оборудва с нов военен самолет произлиза от това, че България има ангажименти както към НАТО, така и за да охранява въздушното си пространство в мирно време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във