Параграф22 Daily

§22 Новини

Сливенската прокуратура разследва всяване на паника в случая с децата от сливенското училище

Сливенската районна прокуратура е образувала досъдебно производство за всяването на паника и разпространяването на заблуждаваща информация във връзка със случилото се с децата от Шесто училище в квартал "Надежда" в града. Както е известно родители изведоха децата си от училището, подведени от лъжлива информация, че ще им бъдат отнети.

Според неофициалната информация във връзка със случая се проверява служител на пресцентъра на Министерство на отбраната дали е  сред организаторите на протестите, предизвикани от слуховете.

Вторият ден след истерията от фалшивата новина 60% от децата в Шесто училище се върнаха в клас. Случаят предизвика и реакцията на премиера Бойко Борисов, който помоли медиите да помогнат за разясняването на казуса с фалшивата новина. "Да помоля за съдействие за тези не жълти, не кафяви новини. Аз не знам чие съзнание това го роди и как може по този начин да се говори. Как може да се протестира срещу стратегия, която я няма. Как може да се тиражира лъжа, че норвежците са дали пари, за да им изнасяме деца", коментира премиерът в Министерския съвет.

След случая медиатори, учители и социални обикалят квартал "Надежда", за да разясняват на родителите, че всичко е провокация.  От полицията са разпитвали всички пастори и ромски лидери. По образуваното досъдебно производство наказанието е две години затвор, но заради мащаба на обществената опасност може да достигне и пет. Междувременно в социалните мрежи беше обявен нов протест в квартала в събота. Протестът е срещу Стратегията за детето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във