Параграф22 Daily

§22 Новини

Сложиха ръка върху нелегален цех за алкохол

При съвместна операция на служители от сектор „Киберпрестъпност”- ГДБОП и служители на ГДНП, под надзора на Софийска градска прокуратура, бе пресечено нелегално производство, съхранение и разпространение на световно известни марки спиртни напитки - уиски, водка и др., включително и посредством интeрнет.

Специализираната полицейска операция по пресичане и предотвратяване на престъпната дейност е проведена на 19 март на територията на кв.“Факултета“ в София. Там е установен нелегален цех за производство на алкохол, където в примитивни условия  е осъществяван пълен производствен цикъл  - от подготовка и оцветяване на смесите, до бутилиране, опаковане и облепяне с неистински бандероли. При предприето претърсване в сградата и прилежащите постройки са намерени и иззети над 220 бутилки фалшиво уиски от различни известни световни марки, около 1500 неистински бандероли, 200 литра етилов алкохол в туби, над 2000 празни бутилки, капачки и дозатори, бутилки с оцветители и ароматизатори, преси и други машини, използвани при производството на фалшивата стока.

В хода на разследването е изяснено, че престъпната дейност е осъществявана от няколко години, като част от контрабандната стока била предлагана и посредством интернет обяви, като в последствие е разпространявана чрез куриерски фирми на територията на цялата страна. Установен е организаторът на групата – Д.Т.  /41г./, жител на кв.„Факултета“, криминално проявен, регистриран за множество престъпления от общ характер. Под негов контрол била изградена мрежа за търговия и разпространение на фалшивите стоки. Засечени са голям брой клиенти от столицата и останалата част от страната, както и крупни продажби, включително до крайни клиенти.

По случая е образувано досъдебно производство по чл.243 от НК за престъпление срещу паричната и кредитната система на страната. Срещу Д.Т. е повдигнато обвинение по чл.244 ал.2 във вр. чл.243 и чл.234 от НК, за които законът предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода. По оценка на правоносителите нанесените материални щети на фиска и държавата са за над 150 хил. лева.

Поредната успешна операция на ГДБОП-МВР и ГДНП-МВР е в изпълнение на Стратегията на МВР за ограничаване на интелектуалното пиратство и плана за действие, приет от Съвета за защита на  интелектуалната собственост към министъра на културата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във