Параграф22 Daily

§22 Новини

Случаи за милиарди военни пари отиват в Следствения комитет на Русия

Делото срещу бившия заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерал-полковник Халил Арсланов, обвинен в корупционни престъпления, е прехвърлено от Главното военно следствено управление в централния офис на Следствения комитет (СК) на РФ за допълнително разследване . Това е съобщил пред ТАСС източник от органите на реда.

От своя страна адвокатът на Арсланов Антон Антонов е отбелязалпред ТАСС, че не може нито да потвърди, нито да отрече факта на предаването на делото. "Разследващите действия отдавна не се извършват пряко с моя клиент и все още не съм уведомен за предаването на делото в централния офис на Следствения комитет. Но ако случаят е прехвърлен там, тогава аз разчитам на едно по-обективно разследване", казал той.

В началото на февруари тази година състав на Западния военно-окръжен съд удължи задържането на генерал Арсланов до 6 май 2020 г. По-рано беше съобщено, че генералът е обвинен в участие в два епизода на мащабна измама (за 191,5 милиона и за 6,5 милиарда рубли), както и в вземане на подкупи в особено големи размери. Освен това Арсланов се разследва и по наказателното дело на "Воентелеком" АД, образувано през 2013 г. Според прокурорите ръководителят на компанията Александър Давидов и редица негови съучастници, при сключването на договори с Министерството на отбраната на Руската федерация, са използвали различни схеми за да повишат значително цената на своята продукция и така да получат двойно заплащане за предоставяните услуги.

Размерът на щетите в този случай е 460 милиона рубли. Арсланов е обвинен и в изнудване на 12 милиона рубли от бившия директор на Ярославския радиозавод Сергей Якушев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във