Параграф22 Weekly

§22 Новини

Случайното разпределение на делата и при разследващите полицаи

Случайното разпределение на делата на разследващите полицаи е прекрасен механизъм, каза заместник-министърът на вътрешните работи Йордан Грамов. "Не сме оптимисти по отношение на това, че принципът би могъл да бъде въведен веднага след влизането на закона в сила, тъй като това е сложен процес, той изисква множество технически и организационни мерки, обясни Грамов.


Тази възможност не беше предвидена при първоначалното съставяне на законопроекта, не бе разгледана от Министерски съвет и не бе внасяна до настоящия момент. Първото четене на закона мина в пленарна зала без да е разглеждана тази възможност, обясни той.


Нашето становище е положително. Едно такова разпределение на делата в досъдебното производство на принципа на случайния подбор, случайният подбор на разследващ орган въз основа на електронно разпределение на делата по начало е приложим в МВР, доколкото трябва да търсим и да прилагаме в пълен обем всички гаранции, които гарантират изискването за безпристрастност и обективност при воденето на разследването. Нашите разследващи полицаи са безусловно обвързани с тези два основни принципа", посочи Йордан Грамов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във