Параграф22 Daily

§22 Новини

Служба КОС - МВР, върна участници във възстановката в Клисура заради оръжията им

Около 20-30 участника във възставновката на историческите събития през бунтовния Април 1876-та година в Клисура са били върнати от служба КОС днес преди обед заради оръжията им. Хората са си тръгнали. Възстановката обаче се е състояла, включително с реконструкция на сраженията на върха, на който днес е паметникът на Боримечаката, и в местността Зли дол, сочи БНР.

Подобна проверка се извършва за първи път, тъй като новата уредба е приета през 2019-та, а миналата година заради коронакризата възстановка не е имало, съобщи за Радио Пловдив кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. "Проблемът, който касае оръжията пои възстановки не е от общината, а според законовата уредба, която изисква собствениците да имат изкаран курс за носене на оръжие и самите оръжия да имат документация, която да позволява да бъдат използвани. А ако искаме в бъдеще да няма подобни проблеми не само в Клисура, а и на други места, където правят възстановки, трябва да бъде променена Законовата рамка от НС" - коментира Кабаиванов.

За 145-тата годишнина от Априлската епопея в Клисура дойде вицепрезидентът Илияна Йотова. В словото си тя посочи, че днес отново битката е за държавност, за силни и работещи в интерес на българския народ институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във