Параграф22 Daily

§22 Новини

Службите нямат данни за пренасочване на бежанския поток през България

Работната среща в МВР между премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Румяна Бъчварова, финансовия министър Владислав Горанов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и началника на военното разузнаване Йордан Бакалов продължи малко повече от час. Тема на разговорите е бил бежанският поток, призна на излизане след приключването й финансовият министър Владислав Горанов, който бе крайно лаконичен: "Анализираме всички последствия за държавата", подчерта той и не даде категоричен отговор нужни ли са повече средства за справяне с бежанския поток.

Въпреки че са обсъждали темата за бежанците, на срещата не присъства шефът на Агенция за бежанците Никола Казаков, който дойде в силовото ведомство едва след като Владислав Горанов и Бойко Борисов си тръгнаха.

Над два пъти се е увеличила бежанската вълна спрямо същия период на миналата година, обясни пред медиите Казаков преди да влезе на среща със силовия министър. Попитан дали са необходими допълнителни средства за справяне с бежанския натиск, той каза, че средства винаги са необходими. Какви точно суми са нужни, обаче не може да каже.

По думите му в момента ДАБ разполага с нужния финансов ресурс, за да изпълнява задълженията си. Засега няма индикация от службите и от други източници, че ще има прехвърляне на бежанци, както беше обявено от сръбския външен министър, успокои Казаков. Така или иначе по мнението му целенасочена политика за прехвърляне на бежанци към нас не може да има.

На този етап, според Казаков, се справяме с прииждащия поток мигранти. На 68% са запълнени бежанските центрове, стана ясно още от думите му. Ускорени са процедурите по предоставяне на закрила и Казаков е доволен, че вече няма засилено движение на бежанци в центъра на София. Това се дължи на факта, че вече във всички центрове има преводачи и интервюисти и не се налага на бежанците да ходят до центъра на столицата.

ЕК е отпуснала средства на ДАБ за реализиране на план за спешни мерки. 80% от средствата, в размер на 3.2 млн. евро, още преди месец са отпуснати на агенцията. С тези средства ще бъде изграден подвижен модул за 400 души бежанци.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова даде кратък брифинг след срещата, на която бе домакин. Тя обясни, че това е редовно заседание на оперативния щаб в МВР, който следи миграционния натиск. Направен е анализ на ситуацията от последните дни и на усложнената ситуация в трите наши съседни държави.

По думите на Бъчварова: "Съвсем спонтанно на срещата бил поканен и премиерът Бойко Борисов. Финансовият министър Владислав Горанов имал среща с него и за това се присъединил", както стана ясно от коментара на силовия министър. "Процесите, които се развиват в съседните ни държави, се активизират в последно време", обобщи Бъчварова. По думите й не се очаква засилен миграционен натиск към страната ни, извън обичайния. Въпреки това се вземали допълнителни мерки.

Днес е обсъдено какви съвместни организационни дейности и действия могат да предприемат органите на реда и представителите на Българската армия във връзка с миграционния натиск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във