Параграф22 Daily

§22 Новини

Служители на ГДБОП предотвратиха производството на близо 50 милиона неистински евро

Операцията, при която е неутрализирана организираната престъпна група, занимавала се с производство, държане и разпространение на неистински парични средства, е проведена късно снощи на територията на Пловдив под наблюдението на Специализираната прокуратура и със съдействието на Агенция „Митници“, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сигналът за печатницата е получен в събота. Извършени са претърсвания на 7 адреса и обиски на 5 лица. В хода им са открити и иззети множество парични знаци в купюри от по 500 и 50 евро, както и холограмни стикери за изработването на банкноти в евро за около 1 милион и половина.

На този етап за 24 часа са задържани петима участници в престъпната схема. В апартамент в София е открито платежно нареждане за 3 500 евро за закупуване на холограмни стикери. Установено е, че преводът на сумата е извършен от единия от задържаните – бивш служител на НСБОП, работил в системата до 2004 г.

Задържан е и получателят на пратката и е установено кой го е наел. Той е познат на ГДБОП, има и присъда за фалшификация в Белгия.

В резултат на предприетите съвместни професионални действия е елиминирана възможността за производството и разпространението на близо 50 милиона неистински банкноти в евро. Назначени са множество експертизи на откритите и иззети парични средства и материали.

Работата по разследването на престъпната схема продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във