Параграф22 Daily

§22 Новини

Служители на МВР, ЕСГРАОН, адвокат и ЧСИ в схема с имотни измами

Служители на МВР, ЕСГРАОН, адвокат и частен съдебен изпълнител са участвали в схема с имотни измами. Групата е действала на територията на София от 5 години. Това стана ясно на брифинг днес, на който беше дадена информация за мащабната акция на прокуратурата и дирекция „Вътрешна сигурност” в столицата.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор, обясни, че разследването започнало след сигнал, че криминално проявено лице е сключило фиктивен граждански брак с починала жена, която е имала няколко апетитни имота в София.„Така нареченият младоженец, с помощта на служител от ЕСГРАОН, е манипулирал така системата, че починалата жена и за момента е жива за държавните институции”, обясни Милева.

Участието на служителите на МВР се е изразявало в това да издирват данни за самотни възрастни хора без наследници. В случаите, когато те са имали такива, служителите от ГРАО ги заличавали. Издавани са и фалшиви удостоверения за граждански брак. Прокуратурата е установила 15 случая на прехвърлени имоти от починали лица, на стойност стотици хиляди лева. В един от случаите дори фиктивният брак е бил сключен в Русия. При работата си разследващите се натъкнали и на куриозен случай, при който един от заподозрените се опитал да тегли пари от банката, дигизиран като починалият титуляр на сметката.

До този момент са установени случаи на прехвърлени имоти от 15 починали лица. Претърсени са 11 адреса, от които са иззети много нотариални актове, СИМ карти, свидетелства за граждански брак, както и голяма сума пари. Всичките 8 задържани ще прекарат в ареста 24 часа, след което прокуратурата ще прецени на кой какви обвинения да повдигне, както и дали ще поиска да останат в ареста за постоянно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във