Параграф22 Daily

§22 Новини

Служители на пожарната се включиха в кампанията за доброволно кръводаряване

Пожарникари и спасители от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ се включиха доброволно в кампанията на Военномедицинската академия „Бъди един от нас – дари кръв, спаси живот!“. В рамките на няколко дни те ще посетят Центъра по трансфузионна хематология на ВМА и ще подкрепят инициативата за безвъзмездно кръводаряване.

Стартът на кампанията днес бе даден от гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН и началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. Двамата поздравиха доброволците, които ще участват в кампанията и отчетоха, че традиционно партньорството между двете структури е на високо ниво. „За нас е естествено да подкрепим Военномедицинска академия. Моите колеги са получавали тук животоспасяваща помощ не един и два пъти“, заяви гл. комисар Николов. Той допълни, че в пожарната кампаниите за кръводаряване не са изключение – организират се както за пострадали колеги, така и за членовете на техните семейства.

„Кръвта спасява живот, колкото и изтъркано да звучи. Днес на нашия апел се отзова службата за пожарна безопасност, с която традиционно и от години поддържаме отлични взаимоотношения“, заяви генерал-майор Мутафчийски.  Той допълни, че ГДПБЗН и ВМА не само са правили съвместни учения за спасяване на хора и гасене, но че и при различни ситуации екипите на лечебното заведение винаги са се отзовавали при пострадали пожарникари и са се отнасяли към нуждите им изключително отговорно.

Статистиката сочи, че всяка година между 6 и 7 хиляди души се включват в кампанията на ВМА, насърчаваща доброволното кръводаряване. Според данните ежедневно 600 човека се нуждаят от тази безценна помощ. Специалистите казват, че един кръводарител реално помага на до трима души да се преборят за живота си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във