Параграф22 Daily

§22 Новини

Служители на търговищки завод протестираха заради неизяснени трудови правоотношения

Служители на търговищки завод протестираха заради неизяснени трудови правоотношения днес. Близо 50 души се събраха в центъра на града и поискаха среща с ръководството на Инспекцията по труда след подаден вчера сигнал, сочи БТА.

Фирма "Зенон-България" прекратява дейността си в Търговище от началото на април. Поради това на работниците са им връчени предизвестия на 11 март. Вчера обаче са били освободени от работа, без да имат яснота дали се водят в платен отпуск, това разказа пред журналисти Сълза Гоцева, която има 5-години стаж във фирмата. По думите на протестиращите ръководството им дължи и пари за заплати и полагащите им се купони за храна. Те настояват да им бъдат изплатени и годишните отпуски от предишните две години.

Директорът на Инспекцията по труда Галина Градинарова обобщи пред медиите казуса: "Работниците се жалват, че не е изплатена последната заплата и на някои от служителите, освободени в предходни месеци, не са им изплатени бонуси и ваучери за храна. И бонусите, и ваучерите за храна, са право на работодателя, но те не са задължителен елемент в трудовия договор. Тези пари са били договорени и следва да бъдат потърсени по съдебен ред. Има забавяне на последната заплата за месец февруари, която пък се дължи през март. Според трудовите договори, които ние сме видели, договорен е бил срок до 15-то число на следващия месец. Считано от 15 март работодателят е в забава с изплащането на трудовите възнаграждения на работниците."

След постъпилия в Инспекцията сигнал, контролиращият орган е извършил проверки. Ще бъдат издадени предписания и актове за забавянето на заплатите, обясни при протестиращите Градинарова.

С предизвестията работниците биха могли да се регистрират в Бюрата по труда по населени места и да получават обезщетения за безработица, както и да започнат да си търсят нова работа, добави още тя.

"Зенон БГ" ООД работи като подизпълнител на фирма "Язаки България" от 2009 г. и произвежда кабелни инсталации за автомобили "Рено". След закриването на дружеството ще бъдат освободени около 380 работници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във