Параграф22 Daily

§22 Новини

Служителите на националната система 112 празнуват днес своя професионален празник

Решението за създаване на телефон, който да улеснява европейските граждани в достъпа им до службите за спешно реагиране в европейските страни е взето на днешния ден преди 25 години. Българската система 112 е модерна технология, каквато имат и развити държави като Холандия, Германия, Австрия и Испания. Това каза директорът на „Национална система 112” Стоян Граматиков при откриване на Европейския ден на телефон 112 във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

По идея на Европейската асоциация на спешните номера в Брюксел тази година събитието се провежда във висши учебни заведения, обхванати по програма „Еразъм +”. Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Димитър Радев подчерта, че ръководеното от него учебно заведение е най-младото в страната, но стремежът е да  подготвя добри професионалисти и за работа в системата 112.

Участие в празника на спешния номер взеха преподаватели, студенти и представители на службите за спешно реагиране, които се запознаха с предназначението и обхвата на телефон 112, както и с въвеждането на новата функциналност - Системата е cаll (автоматично генериране на обаждане при пътнотранспортни произшествия).

Събитието беше отбелязан и в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана и Русе.

Европейският ден на телефон 112 - 11 февруари е обявен със Съвместна тристранна декларация на ЕК, Европейския Парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните-членки от Общността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във