Параграф22 Daily

§22 Новини

Служителите в затворите потърсиха Министерството на правосъдието

Служителите в затворите искат среща с ръководството на Министерството на правосъдието по повод бягството на затворници през изминалата седмица, съобщи Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ), цитиран от агенция „Фокус”.


Срещата е поискана заради бягствата  на осъдени през последните дни - в софийския затвор и в затвора в Бургас.


В понеделник ще има ясното, кога ще се проведе срещата. „Това са неприятни инциденти, по този повод в медийното пространство се разви една истерия на гърба на служителите в местата за лица лишени от свобода, най-вече - на гърба на надзирателите. В затворите не работят само надзиратели. Имаме вменяването на това, че вината, в крайна сметка, е на надзирателите, каза той. Иван Петров заяви още, че след един доста сериозен анализ, са стигнали до извода, че вина за случилото се имат всички служители в системата по цялата вертикала – от най-високо място, до последния надзирател. „Не изключвам да има и вина на надзирател, някой да не си е свършил работата, някой да е допуснал немарливо отношение. В крайна сметка, за да излезе някой от затвора, на последната бариера е надзирателят”, добави той. По думите му, е възможно да има замесени служители, включително и надзиратели, в корупционни схеми. „Не можем да го отречем това, не казвам, че е така, но го допускам”, заяви той.


„Ние искаме на тази среща отново да представим нашите виждания за проблемите, които са в местата за лишаване от свобода. Ние, като служители от най-ниско ниво, хора, които ежедневно се сблъскваме с проблемите, искаме да запознаем ръководството, да поставим някой проблеми, които дълги години ги поставяме. За съжаление нито едно правителство, нито един екип на министерството на правосъдието, а до сега сменихме четири екипа, не успя да намери решение на нашите проблеми”, каза Иван Петров. Председателят на синдикатите обясни още, че не само екипите на Министерството на правосъдието не успяват да им помогнат, а и държавните институции, които би следвало да намерят начин да финансират и поддържат изпълнението на наказанията в местата за лишаване от свобода. „Държавата е абдикирала от задълженията си да финансира в достатъчно количество системата за изпълнения на наказания. Продуктът „сигурност” е доста скъп продукт, в целия свят”, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във