Параграф22 Weekly

§22 Новини

Служителка на ДАТО в ареста за незаконни СРС

Антоанета Първанова взимала между 500 и 3000 лв. месечно от "абонат"

Служителка на ДАТО е била задържана за нерегламентиран достъп до специални разузнавателни средства. Повдигнато й е обвинение, свързано с изнасяне на държавна тайна. Служителката е задържана вчера на работното си място и към момента е в ареста. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата, в който взеха участие заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, градският прокурор на София Христо Динев, председателят на ДАНС Владимир Писанчев и председателят на ДАТО Цветан Китов.


Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов обяви на пресконференция, че е проведена съвместна операция на ДАТО, ДАНС и Прокуратурата. Задържана е служителка на ДАТО, при извършване на престъпление на работното място. Служителката се казва Антоанета Александрова Първанова, работи в ДАТО от 2010 година. Периодът, за който е разследвана, е 5 ноември 2013 година до 25 декември 2013 година. Тя е взимала между 500 и 3000 лв. месечно.


Освен Антоанета Първанова, вчера са задържани още трима души - нейният зет и двама "абонати". Обвинение до момента е повдигнато само на Първанова за изнасяне на класифицирана информация.


Цветан Китов, председател на ДАТО, заяви на пресконференцията, че през 2010 г. служителката е работила в сектор в ДАТО за приемане на искания за специални разузнавателни средства. Задълженията й в този сектор са били свързани с три изисквания - дали искането за СРС е законно, второто й задължение е - да въвежда данните в електронния регистър и третото задължение е след сверки и проверки, с електронен талон, да въведе искането за СРС за по-нататъшно изпълнение.


Откакто ДАТО е самостоятелна агенция, в нея има внедрена система за сигурност. Чрез тази система, е постъпил сигнал срещу Антоанета Александрова Първанова. Установено е, че служителката е извършвала нерегламентиран достъп до специални разузнавателни средства. Правила е проверка срещу заплащане - дали срещу дадени лица се прилагат СРС.


Обвиненията срещу служителката са по чл. 357, ал. 1, приложение едно от Наказателния кодекс, което касае изнасяне на държавна тайна.


Съвместната операция е между ДАТО, ДАНС и Прокуратурата. Тази реализация показва нови отношения между институциите, каза председателят на ДАТО Китов. Той добави, че е започнала реформа през септември 2013 г., която е приключила на 16 януари 2014 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във