Параграф22 Daily

§22 Новини

Сменят тихомълком шефовете на областните дирекции в МВР

В МВР стартира поредния кадрови маратон. Тихомълком започна повсеместна смяна на ченгета и то на възлови места. Четирима от областните директори в страната вече са сменени с нови. Става дума за ОД във Варна, Бургас, Добрич и Благоевград. Очаква се до два-три месеца рокадите да станат факт във всички останали градове, пишат медиите.

Прави впечатление, че бивши кадри от сектор „Убийства” в СДВР повсеместно окупират възловите позиции във вътрешното ведомство. Това са например главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Новият стар началник на баретите Кирил Димов също е минал оттам.

Стремглаво пред последния месец израстна и Илко Илиев, който от зам.-началник на столичното 7-мо районно управление скочи в горещия стол на шеф на криминален отдел в ГДКП. Малко позабравеният кадър на „Убийствата” Живко Коцев претърпя няколко възходи и падения в кариерата си. От директор на полицията във Велико Търново, той трябваше да се задоволи за известно време с мястото на редови оперативен работник в криминална полиция.

Сега звездата му отново изгря, с новото му назначение за зам.-шеф на СДВР. Стремглаво израстване предвещават и за Стефан Дойчев, който също е минал през „Убийствата”. Очаква се той да застане начело на 9-то РУП в София, което на практика е най-голямото управление в страната и което бори престъпността в цял кв. „Люлин”. Известно е, че „Убийствата” в столичната полиция разкриват с лекота битовите посегателства. За сметка на това показните разстрели остават трайно в графа на неразкритите престъпления, което пък от своя страна като трън боде очите на европейските служби за сигурност. Заради несправянето с показните убийства страната ни търпи критики години наред.

Куп вътрешни рокади в МВР стартираха след идването на новия министър Румяна Бъчварова. Зам.-началникът на 9-то РУП Бисер Велков ще замести Илко Илиев в 7-мо РУП. След като Даниел Пашов бе издигнат от ръководител на 1 РПУ в столицата до директор на ОДМВР-Варна, мястото му ще заеме колегата му от 9 РПУ- Николай Бонев. Началникът на сектор „Издирване” в СДВР Иво Димитров пък е повишен и вече ще отговаря за диренето на опасни престъпници, изчезнали деца и хора за цяла България, тъй като преминава в състава на ГДКП.

Според запознати, всички високи назначения по места в страната стават изцяло с политически протекции. Стига се до там, че за апетитните постове се конкурират не само партиите в управлението. Лобитата в самата ГЕРБ също се хващат гуша за гуша, когато застават зад един или друг служител на МВР. Любопитното е, че професионалните успехи не играят никаква роля в конкуренцията за високия пост. По места, обаче всички полицаи са наясно кой от шефовете, на коя партия се кланя. Друга особеност в по-малките градове е специфичната обвързаност на някои полицейски началници с местните бизнесмени. Именно те са реалните ракетоносители, които изстрелват ченгетата в шефските кабинети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във