Параграф22 Daily

§22 Новини

Сметната палата откри несъответствия в декларациите на 106 магистрати

106 представители на съдебната власт, между които двама членове на Висшия съдебен съвет и един новоизбран инспектор от ИВСС, са в списъка на лицата, в чиито имуществени декларации Сметната палата е открила несъответствия. Общо в списъка фигурират имената на 278 лица, заемащи висши държавни длъжности, за които са констатирани разминавания. От ВСС това са Мария Кузманова и Юлиана Колева. Първата е пропуснала да декларира 2237 лв. доходи от друга стопанска стойност, а Колева не е обявила 7164 лв. доход на съпруга си, пише "Правен свят".

Теодора Нинова, която миналата седмица бе избрана от Народното събрание за инспектор, също е в списъка с недекларирани 2305 лева доходи от друга стопанска дейност.

Двама бивши апелативни прокурори не са обявили придобито имущество на половинките си. Андрея Атанасов от Пловдив е подал уведомление, вместо да декларира придобиване чрез доброволна делба на 1/2 ид.ч. от нива с площ 9 дка в с. Староселци, община Искър от съпругата му. А Лъчезар Маринов от София пък е пропуснал да впише 21 590 лева доход също на съпругата си.

Екатерина Роглекова, съдийката от Пловдив, която оправда на първа инстанция Цветан Цветанов по дело за клевета, заведено от Мирослава Тодорова, пък не е декларирала данни за съпруга си - придобиване на дялове в новоучредено дружество "РОГЛЕКОВ" ЕООД.

А съдия Валя Рушанова от Софийския апелативен съд пък не е декларирала данни за съпруга си - придобиване на дялове в "МАЗЕРИВ" ЕООД и в новоучредено дружество "ИПЕКО-3" ЕООД в София. Съдия Рушанова бе в съдебния състав, който потвърди оправдателната присъда на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за присвояване на 50 000 лева в полза на ексшефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

И.д. шефът на спецпрокуратурата Андрей Андреев е пропуснал да обяви придобиването на кола "Мазда 3". Лизингово задължение за покупката на автомобил, но този път "Тойота Рав 4" не е декларирал бившият окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев. А шефката на Окръжен съд-Хасково Миглена Тянкова пък не е вписала доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество в размер на 3 168 лв. Последните двама бяха замесени в скандала за търговия с влияние, заради който Камен Ситнилски бе уволнен като член на ВСС. Делото му във ВАС е спряно, защото се чака тълкувателно решение.

Прокурорът от ВКП Боян Тошев не е декларирал данни за малолетната си дъщеря - придобиването чрез покупка на апартамент с площ 62,100 кв.м в София. През 2007 г. бе обвинен за подкуп, съден и оправдан на три инстанции. Впоследствие заведе дело по ЗОДОВ срещу прокуратурата и му бе присъдено обезщетение в размер на 80 000 лева.

Неуспялата кандидатка за втори мандат като председател на Благоевградския окръжен съд Катя Бельова е пропуснала да отбележи придобиване чрез доброволна делба по 1/3 ид.ч. от нива - 2 993 кв.м, пасище - 2 722 кв.м и ливада - 2 811 кв.м в землището на Белица от съпруга си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във