Параграф22 Weekly

§22 Новини

Сметната палата - "политическа слугиня" на Борисов и Цветанов

Депутатът от ДПС Йордан Цонев показа в ТВ ефир имейл от дирекция "Одити за съответствие при финансовото управление"(ОСФУ) на Сметната палата, изпратен до секретарката на Цветанов и получен от неназовани служители на институцията. Според него написаното представлява консултация от страна на одитора как проверяваният да оформи възражението си. Освен че подобна практика е нарушение на одитните норми, възражението е извън срока на одитираната задача, каза още Цонев. По думите му институцията се е превърнала в "политическа слугиня на Цветан Цветанов, Бойко Борисов и ГЕРБ" от 2011 г. насам.


Според Валери Димитров обаче проверяваният има право да поиска удължаване на периода за възражения със 7 дни и Сметната палата се е съобразила, за да може Цветанов да "изгради по-добре своята защита". Докладите на Сметната палата не могат да се оспорят пред никоя друга инстанция. "Хората не разбират, че одитната процедура не е инквизационен процес. Все едно на един обвиняем да му отнемеш правото да се защити", каза Димитров


В последващо включване по телефона Йордан Цонев заяви, че е изнесъл в пространството малка част от данните, с които разполага. "Не искам по никакъв начин да уронваме авторитета на Сметната палата, но след като Валери Димитров ходи от студио в студио, задължен съм да ги покажа. Той е една от причините да е опорочен новият модел, с който сам се гордее", каза Цонев и обяви готовност да бъде даден на прокурор за клевета.


В отговор Димитров припомни, че вчера в пленарна зала е предложил да бъде създадена временна анкетна комисия, която да провери работата на Сметната палата по доклада, но идеята не е била одобрена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във