Параграф22 Weekly

§22 Новини

Сметната палата санкционира партийни лидери

Сметната палата е съставила 82 акта за административни нарушения на политически партии и лидери на партии за финансирането на кампанията за парламентарните избори през май 2013 г. Актове са получили и двама лидери на парламентарно представени партии, санкциите са по "няколко хиляди лева", каза председателят на националния одитор Валери Димитров.


В изборите за народни представители, проведени през май 2013 г., са участвали 38 политически субекта: 29 партии, 7 коалиции и два инициативни комитета. Проверени са 30 политически субекта. От проверката са изключени партиите, които са с нулеви отчети, или разходите им са били под 1000 лв.


24 политически субекта са спазили изискванията на Изборния кодекс и са предоставили в законовия срок на Сметната палата отчетите за кампанията. Сроковете не са спазени от 3 партии, една коалиция и един инициативен комитет. Една партия не е представила изискваната информация. Валери Димитров коментира, че през последните години като цяло парламентарно представените партии, а и големите партии извън НС, имат добро счетоводство и обръщат сериозно внимание на отчетите си.


Екатерина Перчева, директор на дирекция "Специфични одити", посочи, че две партии са финансирани от юридически лица - Движение България на гражданите и Национално патриотично обединение.


Тя каза още, че над 1000 лв. дарения за кампаниите са предоставили 189 физически лица. При 14 от тях не са установени данни за доходи, които да позволят направените дарения, по данните в регистрите на НАП и НОИ. По закон не се проверяват доходи от чужбина или банкови сметки, уточни Перчева.


Четири партии са възразили срещу актовете за административни нарушения, като само две са възражения по същество - на Либерален алианс и Единна народна партия.


Две партии и една коалиция са получили средства, източниците на които не са еднозначно определени - ПП Зелените, Глас народен и Горда България, например, са представили дарения от физически лица само с имена, без ЕГН.


На въпрос кои са най-сериозните нарушения в хода на кампанията, одиторите отговориха, че голяма част от тях са формални.


Валери Димитров отбеляза, че докладът ще бъде изпратен на правната комисия в парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във