Параграф22 Daily

§22 Новини

Сметната палата взе на мушка съдебната система

Новоизбраният председател на Сметната палата Цветан Цветков е категоричен, че рядко е имало опити за политически натиск върху Палатата и сега не очаква подобна намеса. "Не се чувствам като избран след политическа сделка. Състезание имаше, но то беше преди избора. Палатата е върховен одитен орган и контролен орган на парламента, така че е логично да има съгласие между партиите относно избора на председател", каза пред БНР Цветков.

Той е категоричен, че всеки професионалист, който е работил дълго време в системата на финансовия контрол и на одитите, знае как да отстоява своята независимост. Въпреки всичко има и други гаранции за тази независимост и те са в самия Закон.

Следващата седмица вероятно ще станат известни предложенията за попълване състава на Палатата, коментира Цветков. Най-късно в понеделник или вторник ще бъдат известни имената и на двамата заместник-председатели. "Един от тях ще бъде другият кандидат за председател на Палатата Горица Грънчарова", уточни Цветков.

Проверките в съдебната система ще бъдат приоритет в работата на Палатата. "Традиционно секторите, които са приоритет за Сметната палата, са енергетиката, здравеопазването, сигурността и публичната администрация. Тъй като годишната програма за одитната дейност е приета от предишния състав на Сметната палата, когато бъдат избрани моите колеги и екипът бъде формиран, ние ще прегледаме тази програма и ако се налага, ще може да настъпят някои изменения в нея. Но за в бъдеще това ще бъдат нашите приоритети", каза Цветан Цветков.

Европейските проекти винаги са били приоритет при одитите, каза Цветков. Обществените поръчки също винаги се изследват при одитите на общините, защото са една от "високорисковите области" и проверките там ще продължат. "Съдебната система е най-основният одит на Сметната палата. Ако се проверява някой орган или някое звено от съдебната система и се констатират такива нарушения, които считаме, че имат данни за някакво престъпление, се спазва установеният ред - предоставят се на компетентните органи, а в случая това е Прокуратурата", каза новият председател на Сметната палата.

Цветков заяви, че ще провери казуса с раздаването на бонуси в Палатата точно преди смяната на ръководството, за който алармира печатно издание у нас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във