Параграф22 Daily

§22 Новини

Смяна и на върха в "Гранична полиция"

Граничар №1 стана досегашният шеф на граничния участък в Елхово

И директорът на „Гранична полиция“ Светлан Кичиков е освободен от поста. Смяната му става факт след рокадите по върховете на ДАНС, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Официалните мотиви за освобождаването на Кичиков все още не са оповестени.

От МВР информираха, че на мястото на Кичиков е назначен началникът на граничната полиция в Елхово Деян Моллов. Той работи в системата на МВР от 2002 година.  Цялата му професионална дейност преминава в Главна дирекция „Гранична полиция“. През 2014 г. става началник на ГПУ-Болярово. През 2015 година е заместник-директор на РДГП-Елхово,  през 2016 г. е директор на РДГП – Смолян. От март 2017 г. досега е директор на РДГП –Елхово. Награждаван е многократно за професионалната си дейност. През 2013 получава Почетен знак на МВР III степен, а през 2015 г – Почетен знак на МВР II степен.

През 2019 г. е награден с Почетен знак на МВР I степен, което е най-високото професионално отличие в министерството. През 2019 г. Моллов активно участва в преследването на опасния убиец Стоян Зайков - Чане от Костенец. Чане беше издирван близо 20 дни, до откриването му се стигна след като Деян Моллов обхождал района на акумулаторния завод до Долна баня заедно със свой колега граничар. Изведнъж те видели мъжки силует в полето край пътя. Полицаите му поискали документи, но човекът побягнал. Служителите на МВР стреляли предупредително във въздуха, а Чане отвърнал със стрелба по тях. С риск на живота си Моллов и колегата му хукнали да го преследват. Веднага бил подаден сигнал и до отряда на баретите, които пристигнали и обградили Чане. След няколко предупредителни изстрела 43-годишният Зайков отказал да се предаде. Малко по-късно се самопрострелял с пушка самоделка, 12 калибър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във