Параграф22 Daily

§22 Новини

Собственици на земя в парк "Бедечка" ще обжалват новия ПУП

Собственици на земя в парк "Бедечка" ще обжалват новия ПУП на терена приет от Общински съвет- Стара Загора в края на юни. Той дава възможност за овъзмездяване на притежателите на имоти и не допуска строителни дейности в по-голямата част от парка. Обжалването  може да се извърши в  30-сет дневен срок от публикуването на решението в Държавен вестник. Това съобщи Росица Джамбазова, която е притежател на земя. Според нея не са спазени законовите срокове за приемане на проектите за решения, описани в Правилника за работа на Общинския съвет. Към момента се водят дела от собственици, които са на различен етап на разглеждане от съдебни инстанции и се иска обявяване на нищожност на ПУП още от 2012 година, сочи БНР.

Преди да излязат решенията на ВАС не би следвало да се гласува нов устройствен план, защото нищожните актове не могат породят последици- обяснява казуса Росица Джамбазова. Дори да се пристъпи към овъзмездяване на собствениците чрез замяна, Общината все още не  притежава равностойни терени, които да може да предостави. Обещаваните имоти под Аязмото са все още държавна собственост и там има открита археология. Трябва да се изсекат и доста стари дървета, за да се освободят терените- заяви Тотка Славова- също с имот  в парка.

Не е законосъобразна и промяната на плана без съгласието на собствениците, след като той е влязъл в сила и вече има строителство. Според нея добро решение на казуса „Бедечка“ е  ПУП-ът платен от хората с имоти в парка, който отрежда достатъчно зелени зони и възможност за ниско строителство. Всеки от собствениците на земя е преотстъпил на Общината по 22% от имота си през 2015 год. и това са площи, които могат да бъдат част от зелена зона. Проява на дискриминация е и възможността на част от парцелите южно от ул. „ Августа Траяна“, собственост на фирми, да може да се строи. Такава възможност в новия план не е предвидена за малките собственици, които са местни жители – категорична е Росица Джамбазова.

Тя потвърди, че се чака решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по казуса „Бедечка“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във