Параграф22 Daily

§22 Новини

Собствениците на подпорната стена на Алепу може да осъдят България заради Борисов и Рейзи

Собствениците на четириетажната подпорна стена на Алепу може да осъдят България заради решението на премиерът Бойко Борисов обектът да остане къщичка за птици. Това е абсурдно, възкликна в „Тази сутрин“ по бТВ бившият регионален министър Костадин Паскалев. „Община Созопол има Общ устройствен план, придружен с екологична и с оценка за съответствие. Едното е съобразно Закона за опазване на околната среда, а другото – на Закона за биологичното разнообразие. В един момент в този план е предвидено подобно застрояване. Подробните устройствени планове обаче се обявяват в Държавен вестник. По всяка вероятност такъв план е обявен“, обясни експертът.

В световната практика им такива прецеденти, при които се изграждат жилищни сгради, служещи и за подпорни стени, добави той. „Рейзи не беше ли кмет на ГЕРБ? Изведнъж премиерът решава, че този обект ще остане къщичка за птици. Това е абсурдно!“, коментира Паскалев.  „Този общ устройствен план е одобрен от Общинския съвет. Минал е през обществено обсъждане. Ако има подробен устройствен план също е минал през местния парламент. Има и заповед, публикувана в Държавен вестник и в един момент някой казва „не“. Защо?“, попита той.

„Нали си давате сметка, че този инвеститор има основание да осъди държавата защото има тотална непоследователност и несъобразяване със законите. Разбирам когато си приложил всички административни инструменти, за да спреш едно или друго безумие и след това стигаш до извода, че законът не позволява да опазиш околната среда. Тогава променяш закона. При нас обаче се случват нещата по друг начин“, заяви бившият министър.

„Всеки инвестиционен проект минава за предварително съгласуване в РИОСВ, през РДНСК и едва тогава получава строително разрешение. Къде са били тези институции? Кой ги управлява? Кой е бил министър на околната среда и водите? Кой е бил регионален министър? Кой е директор на съответната служба? Какво са правили? Какви документи са издали?“, попита той. „Ако е размита отговорността, ако институциите не спазват своите вменени със закон правомощия, тогава нямаме държава. Винаги, когато се правят проекти, има опит да се пригоди инвеститорския интерес към законодателството. Никога обаче не е водещ общественият интерес“, подчерта Паскалев.

Всичко, което става в околната среда на България, говори за унищожени държавни системи за управление, добави той. „При тази ситуация е абсурдно да няма екологична оценка, която да каже дали е относимо към опазването на околната среда реализацията на подобен проект. Премиерът сме го виждали във всякакви роли, сега го виждаме като ДНСК. Това говори за унищожаване на управленските системи – ако в нашата държава само той може да спре строителството“, коментира Паскалев.

Според него целта на проекта на „Бъбрека“ е една – усвояване на средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във