Параграф22 Daily

§22 Новини

Собствениците на тютюневите складове в Стария Пловдив да ги укрепят, реши ВАС

Собствениците на тютюневите складове в Стария Пловдив са длъжни да извършат укрепителни дейности съгласно Заповед № 16ОА2305/ 01.09.2016 г. на кмета на Община Пловдив. Това е окончателното решение на тричленен състав на Върховния административен съд по административно дело № 13219/20180. С него се потвърждава решението по административно дело № 2233/ 2016 г. на Административен съд– Пловдив.

Касационното дело във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове Р.И.П.А. ООД срещу заповед на кмета на Община Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради.

Върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно - строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и са част от групов архитектурно - строителен паметник на културата в Стария Пловдив.

Съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство постановеният режим на опазване е задължителен за всички физически и юридически лица. Установените по делото факти пораждат правомощието на общината да издаде процесната заповед, с която да задължи собствениците на сградата - недвижима културна ценност за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по проектна документация, съгласувана по реда на чл. 84, ал. 1 и 2 от Закона за културното наследство.

Заповедта на кмета на Община Пловдив е законосъобразна, а подадената срещу нея жалба неоснователна и недоказана, пише още в решението на ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във