Параграф22 Daily

§22 Новини

Собственикът на "Феникс-Дупница" отказва да получи акт за спиране на дейността

Експерти от РИОСВ-Перник днес са посетили площадката на фирма "Феникс-Дупница" ООД с цел да връчат на собственика на дружеството принудителна административна мярка, съобщиха от инспекцията. Според документа дружеството трябва да спре дейностите по приемане и третиране на отпадъците, както и запечатване на съоръженията за преработка на отпадъците. Целта на принудителната административна мярка е да се изчистят терените, замърсени с отпадъци, намиращи се извън разрешените на фирмата площи. Собственикът на "Феникс-Дупница" не се е отзовал на поканата за връчване на акта, нито упълномощено лице, което да представлява фирмата.

Административната мярка се налага, тъй като разрешените площадки на дружеството са заети изцяло с различни видове значителни количества отпадъци, предназначени за третиране, уточнява РИОСВ. Според екоинспекторите юридическото лице не изпълнява предписанията на РИОСВ-Перник и така се създава предпоставка да продължи да разполага новопостъпващи отпадъци и инсталации на неразрешени за това места, както и да не извършва приоритетно почистване на установените замърсени терени. Това води до опасност от продължаване на замърсяването на околната среда и създаване на пречки за предотвратяване на инциденти /пожари и др. аварийни ситуации с пътната инфраструктура в района/, предупреждава РИОСВ - Перник.

През август миналата година възникна голям пожар под мост на автомагистрала "Струма", предизвикан от складирани там вторични суровини на "Феникс-Дупница". Огънят доведе до спиране на движението по аутобана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във