Параграф22 Weekly

§22 Новини

СОБТ в последните години е работил като полицейска група за задържане

Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) в последните години е работил като полицейска група за задържане. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров за бТВ. По думите му - в последните години отрядът е лишен от основни оперативни бойни способи. „Ще ви кажа – как го хванах: извадих какви патрони са изписвали, какви светлинно-звукови гранати, какви учения са правили”, каза Светлозар Лазаров.


Един психически неуравновесен човек е по-опасен от един терорист; с терорист може да се преговаря, с психически неуравновесен човек, не може да се преговаря; това е нещо, което твърдят американските експерти, обясни Лазаров. По отношение на случая в Лясковец, Светлозар Лазаров заяви: „Психолозите и през 2012 г. и през 2014 г. твърдят, че не трябва да се установява предварителен контакт с Петко Петков, защото това ще го направи раздразнителен и той ще започне да стреля. Това е провалена операция, защото Петко Петков и майка му са сигнализирани взели са мерки и са чакали баретите от засада.
Провалена операция. За колко провалени операции сте чували до момента? Наказахме тези, за които са събрани доказателства, че са допуснали грешка. Кой ги е пратил - не съм ги пратил аз”. В 2012 г. имаме издадена заповед, която не е преведена в изпълнение, да се използва отрядът, за да бъде приведен в психиатрично заведение Петко Петков. Защо не се е случило, е друга тема. Доколкото разбрах, моят предшественик Калин Георгиев е разпоредил – да се работи оперативно да бъде изведен Петко Петков. Година и половина този екип – не знам по какви причини – не е намерил способи и методи да изведат Петко Петков. Не желая да коментирам действията на други хора; но същите тези експертчета коментират как аз трябвало да го изведа. Извинявай, година и половина ти къде спа? Когато съм уведомен, съм ангажирал четири служби да работят по случая. Тогава имаме образувано досъдебно производство за незаконно притежаване на оръжие от Петко Петков; имаме постановление на разследващ полицай за сформиране на екип, който да изземе незаконното оръжие на Петков; имаме разрешение за обиск, претърсване, изземване, което е взето от наблюдаващ прокурор (не от служител на МВР), и имаме постановление от Прокуратурата за оказване на съдействие. На 12-ти постъпва сигнал, че предстои стрелба по децата, на 13-ти сигналът е приобщен към досъдебното производство. Дотук съм готов да поема всички упреци - трябвало ли е да действа отрядът. Обяснявам защо е трябвало да действа отрядът – след като оперативно Петков не е изведен за две години, нямаме друг ход. Оттук-нататък, как действа отрядът, какви тактически действия, какви способи, как атакува – моля ви се!
Няма министър и главен секретар, който да разбира от тактически действия и оперативен боен ред на Специализирания отряд за борба с тероризма. Никога не съм твърдял, че разбирам, винаги съм твърдял, че понеже съм работил там, не е моя работа да се бъркам в тактическите действия на отряда. Главният секретар ръководи дейността на отряда, а отрядът се ръководи от командир, каза главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.„Не случайно ги унизих тези, като казах, че майката на Петко се държи по-достойно от тях. Тези, които говорят глупости, и засипаха обществото с мръсотия. Тя казва истината – да, те дойдоха да снимат, ние ги видяхме и взехме мерки. И са чакали баретите в засада” – каза Светлозар Лазаров. „Един велик вътрешен министър обясняваше – че влезли с халосни патрони вътре да стрелят – що за глупости са това? Отвън стои окръжният прокурор на Велико Търново и как си представяте, че някой ще докара телевизията там да си прави пиар”, каза Светлозар Лазаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във