Параграф22 Daily

§22 Новини

Социален проект за Варненския затвор спечели конкурс

Социален проект във Варненския затвор е един от седмината финалисти в тазгодишното издание на Конкурса за най-добър бизнес план на неправителствена организация. Конкурсът е организиран от Българския център за нестопанско право, като целта му е да стимулират неправителствените организации да започнат стопанска дейност.

Проектът, с който варненското сдружение "Алтруист"кандидатства в програмата, е изграждане на цех за бетонни изделия във Варненския затвор. Проектът е резултат от 4-годишния опит на "Алтруист" в работата с бивши затворници - време, в което са открили основния проблем при връщането на бившите престъпници в обществото. "Онези, които успеят да си намерят работа, успяват да се измъкнат от порочния кръг " излизане от затвора - ново престъпление поради социални причини - и отново влизане в затвора", разказва Албена Кърстева, председател на варненското сдружение.

Така се родила идеята за предприятие, което да даде на затворниците квалификация още докато тече присъдата им и възможност за работа след излизането на свобода. Бъдещият цех за бетонни изделия би се вписал много добре в социалната програма на затвора, в който отскоро има работилница за профили за сухо строителство, а амбициите на ръководството са да открие и такава за ламарина. "Трудно можем да говорим за някакви икономически показатели, за психосоциалния ефект - той определено ще е безспорен", коментира директорът на Варненския затвор  Йордан Йорданов.

За старт на предприятието са достатъчни 25 хиляди лева. То ще предлага не само изработването на нестандартни бетонови елементи, но и проектирането и оформянето на детски площадки, крайблокови и градински простнаства на конкурентни цени. "Голямото желание на "Атруист" е с парите, които евентуално ще спечелим, да направим едно защитено жилище за хора, които излизат от затвора", обяснява още Албена Кръстева.

А разчетите на проекта са в края на първата година от работата си новият цех да излезе на печалба. Която ще бъде вложена в следващия социален проект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във