Параграф22 Weekly

§22 Новини

"Социалните вампири" вече не са добре дошли в Белгия

Европейската мрежа за съдебно сътрудничество "Евроджъст" обяви, че е разбила престъпна група за измами и източване на социалните системи на Белгия и Холандия.


При съвместна международна операция е разбита мрежа, действала в Белгия, България, Румъния и Холандия, съобщи на сайта си "Евроджъст", цитирани от БТА и БНР.


Четирима холандски и двама румънски граждани са заподозрени, че нелегално са наемали около 100 румънски работници в белгийския строителен отрасъл след 2007 г. чрез затворен кръг от белгийски и български компании. Румънските работници били фиктивно наемани от холандски компании през български компании или пък били фиктивно регистрирани като самонаети в белгийски компании.


Няколко белгийски строителни фирми са заподозрени, че използвали тези румънски работници в нарушение на забраната за временно назначаване на такива служители.


Разследването е започнало в белгийския град Гент през 2012-а година, а при проведената вчера съвместна операция на български, белгийски, румънски и холандски служби е било предотвратено унищожаването на важни доказателства.


В четирите страни са били разпитани 42-ма души и претърсени 19 жилища и 30 строителни обекта, като в операцията в Белгия са участвали 70 полицаи и 60 социални инспектори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във