Параграф22 Daily

§22 Новини

Социално: Дяволът наистина носи „Прада“

Американски учени стигнали до извода, че „Дяволът (наистина) носи Прада”, каквото е заглавието на известните книга и филм. Дамите, които се сдобиват с маркови тоалети и артикули, са по-склонни към егоистично поведение, пише британският вестник "Дейли мейл".

В проучването, осъществено от екипа на Ядзин Уан от университета в Мериленд, участвали 72 студентки. Половината от тях получили дамски чанти с марката "Прада" на стойност 2 хиляди долара всяка. Останалите участнички в експеримента се сдобили със същия артикул, но на по-скромна цена в пъти цена от само 100 долара, предава БТА.

Доброволките след това трябвало да попълнят подробен въпросник. Предложили им химикалки с луксозен и скромен вид за задраскването на кръгчетата. Един от въпросите бил как биха разпределили получена от тях парична награда.

Ощастливените с маркови чанти жени били два пъти по-склонни да се нахвърлят на последните останали луксозно изглеждащи химикалки, изпреварвайки останалите. А при разпределянето на паричната награда, те масово заделяли по-голямата част за себе си.

При друга фаза от експеримента "Прада" притежателките веднага сменяли поведението си и ставали "щедри", щом узнаели, че действията им ще бъдат изложени на показ пред останалите участнички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във