Параграф22 Daily

§22 Новини

Социолозите също да декларират имуществото си, зоват депутати от "Атака"

Собствениците на социологическите агенции и служителите в тях също да подлежат на антикорупционен контрол, предлагат седем депутати от "Обединени патриоти", воглаве с лидера на "Атака" - Волен Сидеров.

"Безспорно е, че собствениците на социологическите агенции оказват огромно влияние върху обществено-политическите процеси в страната, формират общественото мнение, създават критерии и стандарти в мисленето на хората, анализират случващото се, много често дават морални оценки. Никой не може да отрече, че е нужна по-голяма прозрачност в тяхната работа. Собствениците на агенциите, а и служителите в тях, понякога са хора с голяма известност и хората неслучайно се интересуват от обстоятелствата свързани с тях, с техните доходи и имущества, които до момента са скрити и неясни за обществото. Говори се за огромни и неприлични по размер доходи и имущества на някои от тях и осветляването им ще бъде само от полза за спиране на спекулациите...", пише в мотивите на проектозакона.

Всъщност изменението в антикорупционния закон се състои само в два текста, които въвеждат задължение за деклариране на имущество не само за собствениците на агенции за изследване на общественото мнение, но и на служителите в тях.

Това, според групата законотворци, които са и вносители на предложението, се налага, защото държавата нямала достатъчно институционални и обществени механизми за контрол върху бизнеса на социолозите в момента.  Освен това на депутатите им било известно, че "поради естеството на своята дейност, структурните и технологични особености, собствениците на социологическите  агенции много често осъществяват нарушения на данъчното законодателство, свързани с пране на пари, търговия с влияние и редица корупционни практики".

Затова се предлага социолозите също да подават декларации за собствеността си пред КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество) - така, както го правят самите депутати, министрите, кметовете и куп още лица в държавата, които обаче са на държавна хранилка. Според групата законотворци от "Атака" така би се стигнало до изсветляване на паричните потоци, които влизат в социологическите агенции и до по-голяма прозрачност, по-успешна борба със задкулисието и изясняване кой-кой е в обществото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във