Параграф22 Daily

§22 Новини

София е домакин на международна конференция

Поне 1,5% от брутния вътрешен продукт на България трябва да бъдат отделени за финансиране на службите от сектор Сигурност, каза президентът Росен Плевнелиев пред препълнената зала с политици, дипломати, експерти и гости. Подобен призив отправи и председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Според него балансът на рисковете при оскъден ресурс за противодействие е изключително сложна задача и изисква непрекъснато наблюдение на средата и сериозен анализ.


Министърът на външните работи Кристиян Вегенин подчерта, че основните външнополитически приоритети на България включват пълноценно участие в ЕС, развитие на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и Черноморския регион, както и поддържане на българските общности зад граница. Необходимо условие за осъществяването на тези цели е и гарантирането на сигурността, което постигаме чрез активното ни участие в НАТО, ОПСО и подкрепата на приобщаването на нашите съседи към така формираната евроатлантическа среда на сигурност.


Международната конференция се провежда в три отделни секции: Вътрешна сигурност и обществен ред - новите заплахи в информационното общество като изпитание за националните системи за сигурност; Регионална сигурност и отбрана - новата парадигма на концепцията за колективна сигурност в киберпространството и Индустриална и енергийна сигурност - интелигентни политики.


В рамките на проявата е организиран и бизнес семинар Интелигентни решения в индустриалната и енергийна сигурност .

Facebook logo
Бъдете с нас и във