Параграф22 Daily

§22 Новини

София е жертва на безхаберието на управляващите, градът заприличва все повече на "Манастирски ливади"

Градовете са отражение на живота, който протича в тях и на начина, по който е организиран. За хроничната липса на общ план и стратегия за бъдещето на София се говори от години. Преобладава мислене и действие на праче, което пък води до затруднена комуникация. В песимистичния сценарий градът заприличва все повече на един от злощастните си квартали - Манастирски ливади", в който обитателите почти воюват за всеки квадратен метър площ.

Проблеми като свръхзастрояването, затруднения трафик, намаляващите зелени пространства и високото строителство не бива да се решават на парче и по преценка на отделните общини, съставляващи града. С необходимостта от общ план и поне минимален консесус как трябва да се развива града се заема общинско предприятие "Софияплан", което кординира дейността на отделните общински стурктури, изграждащи жизнената тъкан на града. "Общ устройствен план съществува и сега, но много ог гражданите не го знаят. "Софияплан" работи той да бъде подобрен и комуникиран правилно, така че да убеди хората, че градът има как да се развиваи управлява разумно и в обществен интерес" - каза арх. Любомир Георгиев, директор на общинското предприятие пред БНР.

Общият устройствен план също така трябва да минимизира грешките или недобросъвестната дейност на отделни овластени индивиди и да коригира пропуските.

В началото на следващата година ще започнат обсъжданията на новия устрйствен план и арх. Георгиев подчерта, че се надява на гражданска активност, защото: "Общуването с граждани, които не са специалисти е много ценно. От тях няма да разберем как да се случи нещо, но ще разберем какви са практиките, приоритетите на тези хора, от какво се вълнуват най-много. Това е важно, за да може ние както специалисти, да можем да подредим инструментите, да използваме инструментите на планирането, на финансирането и т.н. , за да може да удовлетворим тези желания."

Facebook logo
Бъдете с нас и във