Параграф22 Daily

§22 Новини

София вече е забранена за каруци

Забраната за движение на пътни превозни средства с животинска тяга (каруци) по улиците за обществено ползване на територията на Столичната община – с граници, заключени в карето между автомагистрала "Европа", Източна, Западна и Южна дъга на Околовръстен път.

Контролът по изпълнение на тази Наредба се осъществява от Столичния инспекторат, СДВР-сектор "Общинска полиция" и дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община. При установяване на нарушения компетентните органи задържат за отговорно пазене превозното средство до поискването му от собственика и го връщат след заплащане на разноските по отговорното пазене. Животните, ползвани за задвижване на превозни средства с животинска тяга, се предават на Оперативна програма "Екоравновесие" и се връщат на собственика след заплащане на разходите за отговорно пазене, отглеждане и лечение.

Столичният общински съвет прие доклад по темата на 10 януари тази година. Забраната се налага заради чести нарушения на водачите на каруци като отнемане на предимство, движение по тротоари, движение в насрещното платно. По предложение на транспортната комисия в Столичния общински съвет от днес трябваше да влезе и двойното поскъпване на репатрирането на неправилно паркиран автомобил – от 60 до 120 лева.

През месец май предложението беше оттеглено, а на Центъра за градска мобилност е възложено в срок до 3 месеца да изготви анализ на нуждата от нови наказателни паркинги в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във