Параграф22 Daily

§22 Новини

Софийският апелативен съд отказа да върне на поста видинския кмет

Софийският апелативен съд не уважи молбата на видинския кмет Герго Гергов да бъде върнат на поста и потвърди отстраняването му от длъжност. Мотивът за решението е свързан с това, че Гергов би могъл да повлияе на разследването, ако се върне  на кметската позиция. Той бе отстранен от длъжност заради злоупотреби на 21 август по искане на прокуратурата, за да бъде намален рискът от евентуален натиск над свидетели.

Междувременно адвокатката на Гергов - Ина Лулчева, направи паралел с друг случай от обществен интерес, свързан с подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем. Съдът обаче обърна внимание на факта, че Гунев е излязъл в неплатен отпуск веднага след като му е повдигнато обвинение за престъпление по служба.

В случая, въпреки че бил отстранен, Гергов излязъл в платен отпуск и продължил да получава заплатата си. Видинският градоначалник пуснал молба за едномесечен платен отпуск от 25 август, която му била подписана от шефа на Общинския съвет. Това обаче е в разрив с Кодекса на труда, според който докато трае отстраняването от длъжност, служителят няма право да получава трудово възнаграждение.

В началото на юли първоначално като обвиняем  по разследване на ДАНС, за злоупотреби по служба бе привлечен зам.-кметът Добромир Дилов. Тогава от Окръжната прокуратура във Видин съобщиха, че се проверяват десетки сигнали срещу кмета Гергов, но все още не бяха образувани досъдебни производства. От кметството признаха, че при провеждането на обществена поръчка за избор на доставчик на хранителни продукти водещ критерий не е била цената, а срокът на доставка и разсроченото плащане. Това е причината част от артикулите да са по-скъпи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във