Параграф22 Daily

§22 Новини

Софийският апелативен съд спря делото за двореца "Врана" до произнасяне на конституционните съдии

Софийският апелативен съд спря днес делото за двореца "Врана", образувано по жалби на бившия цар Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Те обжалват решение на първата инстанция - Софийски градски съд (СГС), кой призна "Врана" за държавна собственост. Определението на Иво Дачев, Асен Воденичаров и Мария Георгиева от САС обаче не е окончателно и може да бъде оспорено.

Днес делото бе спряно по искане на столичната община и на адвокатите на бившия цар и на сестра му, които очакват произнасянето на Конституционния съд (КС), които са сезирани от ВКС. Очаква се становище за това какви са правните последици от решение №12 от 4 юни 1998 г., с което КС отмени като противоконституционен приетият от парламента с гласовете на СДС Закон за обявяване за държавна собственост на имотите на бившите царе Фардинанд и Борис и техните наследници, отбелязва Параграф 22.

Според апелативните съдии няма нужда да се води този процес, докато междувременно с казуса се занимава и Конституционният съд. Конституционните съдии трябва да дадат отговор на въпроса за последиците на решението, с което беше обявен за противоконституционен закона за отнемане на царските имоти.

От висящите дела между държавата и Симеон Сакскобургготски за собствеността на дворци и гори не е спряно само това за 16 500 дка гори в Рила. То е и единственото, което не приключило на първа инстанция. Случаят с "Врана" е второ дело за царските имоти, което се спира докато не излезе решението на Конституционния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във