Параграф22 Daily

§22 Новини

Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха ВСС да възобнови проверката по "Яневагейт"

Соня Найденова и Калин Калпакчиев поискаха Висшият съдебен съвет да излезе с позиция по обвиненията на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев срещу членове на Съюза на съдиите в България и председателите на Върховния касационен и на Софийския градски съд - Лозан Панов и Калоян Топалов.

"Когато голословно се обругават магистрати, това уронва авторитета на цялата съдебна система", каза Калпакчиев.

Найденова и Калпакчиев настояват Етичната комисия на Висшия съдебен съвет да възобнови проверката по скандала "Яневагейт". "Остава усещане за нещо недовършено и за зависимости, защото този Съвет не успя да излезе от случая със записите, както предишен състав успя да се справи с казуса "Красьо Черния", аргументира искането си Найденова.

За страната ни ще е позорно, ако има външен анализ на ВСС, заради непълноценната проверка по „Яневагейт”, посочи още тя. Найденова заяви, че сегашният състав на ВСС не е използвал всичките си правомощия и възможности за проверката по случая. Тя припомни случая с делото срещу Красьо Черния, когато през 2009 година при сериозна проверка прокуратурата е установила „факти за зависимости между Красимир Георгиев както с членове на ВСС, така и с други магистрати”.

„Този състав на ВСС не успява поне да приложи онази мъдрост, която към 2009 г. и прокуратурата и онзи състав на Съвета са проявили”, смята Найденова.

По думите й има някакво усещане за зависимости във Висшия съдебен съвет, което трябва да бъде изяснено. „Ще настояваме разследването по „Яневагейт” да бъде максимално открито, бързо и ефективно”, заяви Калин Калпакчиев по внесеното от Найденова предложение. По думите му е много важно разследването на скандала да бъде прозрачно, а материалите и доказателствата – да бъдат отворени и открити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във