Параграф22 Daily

§22 Новини

Сотир Цацаров и Пламен Георгиев създават съвместни екипи.

В борбата с престъпността и с незаконното забогатяване е направена поредната малка - но и твърде съществена крачка напред: главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев подписаха споразумение за създаване на съвместни екипи.


Набелязани са и конкретни мерки - двете институции ще обменят информация и ще си оказват съдействие когато се установи несъответствие между доходите на разследваните лица и притежаваното от тях имущество, както и при установяването на неговия произход.


Съвместни екипи ще се създават задължително при всяко разследване за пране на пари, както и при работа срещу организирани престъпни групи; длъжностно присвояване; документни измами и контрабанда в особено големи размери; злоупотреби със средства от еврофондове; укриване на данъци; производство или притежание на наркотици и др. тежки престъпления.


Когато гражданин бъде привлечен като обвиняем за някое от горепосочените престъпления, наблюдаващият прокурор незабавно ще уведомява териториалната дирекция на КОНПИ, след което ще бъде сформиран и съвместен екип от прокурори и инспектори. На съвместни срещи ще се обменя и информация за хода на досъдебните производства и за проверките по установяване на незаконно придобито имущество. Ще се планират и следващите действия на разследващите.


Екипите ще работят под общото ръководство на председателя на КОНПИ и главния прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във