Параграф22 Daily

§22 Новини

Сотир Цацаров се срещна с Главния прокурор на Турция

Днес Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров се срещна с делегация, водена от главния прокурор на Република Турция Хасан Ербил. На гостите беше представена презентация за структурата и ролята на българската прокуратура в съдебната система. Прокуратурата на България отговаря на съвременните изисквания и е една модерна система, отбеляза Хасан Ербил.


От своя страна той представи структурата на турската прокуратура, която е изградена по френски модел и всеки от прокурорите има самостоятелност за собствения си регион. В южната ни съседка големите прокуратури са 5, но във всеки район, където има съдилище, има и прокуратура. Немалка част от завършилите специалността "право" в турските университети се насочват към професията на прокурора, посочиха гостите.


Сотир Цацаров и Хасан Ербил предложиха прокурори от двете държави да се обучават взаимно с цел обмен на добри практики между институциите.


Турската делегация посети и Апелативната специализирана прокуратура и Министерството на правосъдието. По време на срещата си със служебния вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов бяха дискутирани въпроси около организацията на изборите за парламент у нас и съвместните усилия на правоохранителните органи на двете държави за справяне с бежанския поток и сигурността на границите ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във