Параграф22 Daily

§22 Новини

"Спарки Елтос" влиза в процедура по фалит, реши съдът в Ловеч

С решение на съда ловешкият завод за електроинструменти "Спарки Елтос" официално влезе в процедура по несъстоятелност. Фирмата е известна с дизайн, разработване и производство на електроинструменти, заваръчни конструкции, селскостопанска техника, транспортни и строителни машини. Спирането на плащанията по задълженията към различни кредитори от 2018 г., включително към най-големия ББР, показва, че финансовите затруднения на компанията са трайни и не могат да бъдат преодолени, смятат магистратите. Това е и причината съдът да обяви "Спарки Елтос" в неплатежоспособност и да открие производство по несъстоятелност.

За начална дата на неплатежоспособност е определен 31 декември 2018 г. Делото бе образувано по искане на ИА "Главна инспекция по труда" заради неизплатени заплати на работниците, а най-големият кредитор на злополучната фирма е държавната Българска банка за развитие (ББР), която - като присъединен кредитор по делото, има да получава според съда 45.3 млн. евро или 88.7 млн. лв. по общо осем кредита, отпуснати между 2008 г. и 2017 г. (единият от тях заедно с базираната в Русия Международна инвестиционна банка). За последен път компанията е направила някакво плащане към ББР (16 хил. евро) през октомври 2018 г.

Общите задължения на "Спарки Елтос" към кредитори свързани предприятия, банки, доставчици, данъчни власти, НОИ, достигат 106.4 млн. лв.

Като начална дата на неплатежоспособността е определен 31 декември 2018 г., когато вземанията на най-големия кредитор са станали изискуеми и длъжникът не е бил в състояние да обслужва дълговете си. Съдът е допуснал също обезпечение чрез налагане на запор и възбрана върху имуществото, а за временен синдик, по предложение на ББР, е назначен Елин Топалов.

Първото събрание на кредиторите е определено за 5 август 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във