Параграф22 Daily

§22 Новини

Спаси София: Столичните власти не търсят решения за частните имоти

За да се отчуждават имоти в София, ще са нужни много пари. Столичните власти не правят нужното за увеличаване на приходите в общинския бюджет, смятат от „Спаси София“. За 2021 г. бюджетът на Столичната община е най-голям - 2 млрд. лева, но собствените приходи са едва 700 милиона, коментира пред Радио София Гергин Борисов от организацията.Той припомни, че освен за паркове, терени чакат за отчуждаване за улици, за детски градини, междублокови пространства – за да не бъдат застроени.

От „Спаси София“ са насрочили за днс среща с граждани в Южния парк. По думите на Гергин Борисов в този парк се препродават терени, заграждат се, дори има случаи на строителство. А в „Полигона“ има над 200 дка държавни земи „с отпаднала необходимост“, които не са предвидени за паркове и могат бързо да влязат в схема за овъзмездяване при отчуждаване.

Според Борисов общински жилища не бива да се продават или заменят за сметка на частни имоти. Той смята, че има различни варианти, но управляващите не търсят решение.

Изтече ли срокът, който Столичната община има за отчуждаване, собствениците имат право да поискат промяна на статута на съответните територии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във