Параграф22 Daily

§22 Новини

Спасиха огромен брой антики от евентуален износ зад граница

Криминалисти от ОД на МВР-Шумен са разкрили и пресекли незаконна дейност, свързана с културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на пресконференция на директора на местната полиция в  областта Илиян Николов, прокурор Маргарита Георгиева и експерти от музея в Шумен Юри Йоргов и Женя Жекова. Намерени са и са иззети статуи, римски плочи, множество старинни монети и матрици за производство на неистински монети. Голяма част от предметите са мраморни, вероятно от I-II век от новата ера. Повечето от монетите са медни, а тепърва започва експертиза, която да докаже произхода, състоянието, вида и автентичността на иззетите предмети.

Работата по документиране на престъпната дейност започнала след получен сигнал за незаконна търговия и притежание на културно-исторически ценности, сочат от МВР. В хода на разследването са предприети претърсвания в частни домове на територията на районните полицейски управления в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар. В жилище, прилежащи помещения и гараж, обитавани от криминално проявения П.Д./56г./ от Шумен, полицаите се натъкнали на 19 римски мраморни и каменни плочи с вдълбани надписи и фигури. Освен тях криминалистите намерили и части от статуи. При последващите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е извършено претърсване в жилище в Нови пазар. В дома на И.Д./52г./ полицаите намерили 9 000 старинни монети, както и матрици за производство на монети. Старинни метални предмети и около 80 антични монети са открити при претърсване в дома на С.И./32г./ в село Иваново. Множество старинни монети и глава - част от статуя са намерени в Шумен, в дома на С.В., постоянно пребиваващ в страната чужд гражданин. На 11 март тримата мъже са задържани за престъпление по чл. 278 а, ал. 6 от НК. Установява се съпричастността на всеки един от тях към престъпното деяние. При първоначално събраните данни е изяснено, че  част от културните ценности били предназначени за продажба  в различни страни от Европейския съюз. Всички открити ценности и предмети са иззети, назначени са съответните експертизи, разследването продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура - Шумен.

Поздравления към служителите от сектора за противодействие на криминалната престъпност в ОДМВР отправи прокурор Маргарита Георгиева от Окръжна прокуратура-Шумен. „На този етап е повдигнато обвинение на постоияно пребиваващия в страната 51-годишен С.В., на когото е наложена мярка „подписка“. Обвинението е по чл. 278а, ал.2 от НК и на този етап е работно, уточни Георгиева. Възложени са множество експертизи, които ще отговорят на въпроса дали иззетите предметни са истински, от кога датират. Едва тогава ще определим крайното обвинение. Няма данни за организирана група", допълни тя.

Мраморните плочи са с останки от почва и варовикови отлагания, което ни говори, че в голямата си част са оригинални. По първоначални данни, те са от епохата на римската империя – 1-2 в. от н.е. За експертизите са привлечени външни експерти. Поради факта, че откритите предмети са изключително редки по нашите земи, не можем да уточним мястото на произхода им, заяви Юри Йоргов от Отдел „Средновековна археология“ в Регионалния исторически музей в Шумен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във